Výroba

Rodina Albrechtovcov z Pertisau am Achensee v Rakúsku vyrába tirolský kamenný olej už 119 rokov. V roku 1902 Martin Albrecht objavil niečo, čo zmenilo jemu a jeho ďalšej generácii život. Špeciálna ropná bridlica na Seebergu, ktorú ešte stále ťaží rodina Albrechtovcov v Bächentalskom údolí v pohorí Karwendel – vo výške 1500 m nad morom je spracovávaná na tirolský kamenný olej.

_DSC3238
Olejová bridlica z povrchovej bane Bächental

Olejová bridlica je usadená v mohutnej vápencovej hornine. Najskôr je potrebné horninu vyhodiť vzduchu, rozdrviť, ručne pretriediť a následne dopraviť lanovkou o približne 100 výškových metrov nižšie. Tam sa olejová bridlica ďalej rozdrví na vhodnú veľkosť pre ďalšie spracovanie.

Špeciálne vyvinuté elektrické pece sa naplnia drvenou bridlicou a pri vysokej teplote 450° C začne bridlica uvoľňovať plyn. Takto uvoľnený plyn sa skvapalní v kondenzačnej nádobe. Získaný kamenný olej sa prefiltruje a meria sa kvalita oleja. Výsledný produkt je už čiastočne firemným tajomstvom, pričom sa kamenný olej využíva na celú paletu užitočných výrobkov.

Ručné triedenie získanej bridlice
Doprava materiálu lanovkou
Zatváranie taviacej pece
Filtrácia získaného oleja a merane kvality
Poloautomatické plnenie vo výrobe

Ak vás zaujíma proces výroby tirolského kamenného oleja, pozrite si video – aj s originálnou muzikou z Tirolska 🙂